Kenkien valinta vaellukselle.
Uncategorised

Kenkien valinta vaellukselle.

Kaikki vähänkään pidempiä vaelluksia tehneet henkilöt tietävät, että jokaisen jalkaisin matkaa tekevän tärkein varuste on kengät. Parhaimmillaan oikeanlaiset kengät tekevät vaelluksesta mukavaa ja turvallista, ja pahimmillaan ne saattavat lopettaa koko reissun kesken, ennen kuin se oikein on edes alkanutkaan.

Kengät ovat siis yksi tärkeimpiä asioita, kun mietitään varustusta vaellukselle tai muulle pidemmälle kävelymatkalle.

Kengän valintaan vaikuttaa moni asia, kuten matkan kesto, maaston tyyppi ja vaikeus, sekä myös toki oma mieltymys kengän mallin suhteen. Moni vannoo pitkillä vaelluksilla perinteisen korkeavartisen vaelluskengän nimeen, mutta joillekin se taas on epämukava jalassa, jolloin valitaan mieluummin näppärämpi lyhytvartinen kenkä.

Kengän valinta

Vaellukselle tai muulle retkelle lähdettäessä, vaikuttaa kengän valintaan vaelluksen kesto, sekä tyyppi. Jos kyse on päiväretkestä, voi kenkien kanssa ottaa riskin ja valita sellaiset joiden toimivuudesta ei ole varma. Tosin suosittelemme, että lyhyilläkin matkoilla valitset kengät joiden kanssa on mukava kulkea. Jos taas aikoo aikoo kävellä kymmeniä kilometrejä useiden päivien ajan, on oltava varma, että kenkä on sopiva omaan jalkaan. On myös hyvä ottaa huomioon minkälaista maastoa on tiedossa, sillä sekin asettaa kengälle erilaisia vaatimuksia. Onko maasto kuivaa ja pölyistä, tai esimerkiksi täynnä kosteikkoja tai vastaavia?

Valittavana on suuri valikoima erilaisia erityisesti vaelluksiin tarkoitettuja kenkiä, niin pitkä- kuin lyhytvartisiakin. Varren pituus riippuu pitkälti siitä, minkälaisessa maastossa kuljetaan. Jos on tiedossa hankalia paikkoja, joissa lisätuki jalalle on tarpeen, voi pitkävartinen kenkä olla parempi vaihtoehto. Helpoissa ja tasaisissa maastoissa toimii taas paljon paremmin, kevyempi lyhytvartinen kenkä. Tässäkin tulee kuitenkin muistaa, että monelle saattaa pitkävartinen kenkä olla erittäin epämukava, jolloin voi kuitenkin hyötyä enemmän lyhytvartisesta kengästä.

Yksi suurimmista virheistä, joita varsinkin aloittelevat vaeltajat tekevät, on olla kokeilematta kenkää etukäteen. Emme tarkoita tässä sitä, että laittaa kengän jalkaan muutamaksi minuutiksi ja toteaa sen olevan mukava, vaan sitä, että todella testaa kenkien toimivuuden. Tämä siis tarkoittaa sitä, että laittaa uudet vaelluskengät jalkaan ja lähtee niiden kanssa kunnon kävelylle. Parasta olisi, jos kykenee kokeilemaan kenkiä mahdollisimman samantyyppisissä olosuhteissa, joissa on tarkoitus vaeltaa. Näin huomaat helposti, mikäli kenkä hiertää tai tuntuu epämukavalta kävellessä. Tätä kun ei valitettavasti voi muutaman minuutin kokeilulla mitenkään todeta, vaan kenkä on todella ajettava sisään. Kukaan ei halua joutua tilanteeseen, että huomaa päivän vaelluksen jälkeen ettei kykene jatkamaan matkaa valitsemillaan kengillä.

Kenkien hankinta

Vaelluskenkiä löytyy monestakin eri kaupasta, niin kivijalkaliikkeistä, kuin nettikaupoistakin. Paljon vaihtoehtoja kaipaavan kannattaa kääntyä joko urheiluliikkeiden tai vaellukseen erikoistuneiden kauppojen tarjontaan. Mutta hyviä kenkiä voivat tarjota aivan kaikki kaupat, sekä merkit, vagabondista alkaen . Varsinkin lyhyille vaelluksille, sekä silloin tällöin harrastavalle riittää ensi alkuun hieman vaatimattomampikin kenkä.

Hinta voi vaihdella hyvin paljonkin niin merkin, kuin kengän eri toimintojen mukaan.

Parhaiten kengän valinta onnistuu ammattilaisen avulla, jos itsellä ei ole kokemusta sopivien vaelluskenkien ostosta. Myös netistä on saatavilla laajasti tietoa siitä, minkälainen kenkä on paras pitkille matkoille ja minkälainen taas toimii lyhyillä reissuilla.