Retkeily ja vaellus Suomessa
Retkeily Suomessa

Retkeily ja vaellus Suomessa

Retkeily, patikointi ja telttailu ovat Suomessa todella suosittuja aktiviteetteja, eikä ihme, sillä onhan Suomen luonto upea sekä usein myös koskematon. Luonnossa liikkumisen on todistettu tekevän hyvää niin ihmisen fyysiselle kuin psyykkisellekin terveydelle, joten kaikenlainen retkeily on siis erittäin suotavaa kunnosta tai iästä huolimatta. Ajan viettäminen luonnossa vähentää stressiä sekä kohentaa mielialaa.

Lukuisat vaihtoehdot

Erilaisia vaihtoehtoja retkeilyyn löytyy joka lähtöön ja niin kokematon kuin kokenutkin retkeiljä löytää Suomesta omiin mieltymyksiinsä sopivat reitit ja vaihtoehdot. Monessa paikassa on otettu myös huomioon esimerkiksi liikuntaesteisten tarpeet, joten vaikkapa pyörätuolilla kulkijalle löytyy myös runsaasti vaihtoehtoja Suomen luonnossa liikkumiseen.

Luonto on Suomessa vahvasti läsnä ja jokaisen meidän läheltä löytyykin monesti jopa useita erilaisia vaihtoehtoja retkeilyyn, oli toiveena sitten vaikka vain tunnin kävely luonnossa tai jopa viikkojen vaellus erämaassa. Lisäksi Suomessa on käytössä niin sanottu jokamiehenoikeus, joka takaa sen, että lähes kaikkialla Suomen luonnossa on luvallista liikkua, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, huolimatta siitä kuka maan omistaa.

Kohdevinkkejä

Luonnossa ulkoiluun ja retkeilyyn on monia vaihtoehtoja joista valita omien tarpeiden mukaan ja olemmekin alla luetelleet erilaisia vaihtoehtoja.

1. Kaupunkien puistot, ulkoilureitit ja virkistysalueet

Nämä alueet ovat yleensä joko kunnan tai valtion ylläpitämiä alueita, joilta löytyvät tarkoituksenmukaiset palvelut. Esimerkiksi kunnan ylläpitämällä ulkoilureitillä hoidetaan niin tien tai polun ylläpitö, valaistus kuin muutkin palvelut. Näillä alueilla liikkuminen on hyvin opastettua ja monesti soveltuu kaikkien käyttöön.

2. Tavalliset metsät

Jokamiehenoikeuden nojalla on mahdollista liikkua myös tavallisissa lähimetsissä, niin ulkoillen, marjastaen kuin sienestäenkin. Näissä metsissä ei ole yleensä mitään ylläpidettyä polkua tai reittiä.

3. Valtion retkeilyalueet

Valtion ylläpitämiltä retkeilyalueilta löydät kattavasti palveluita, kuten merkityt reitit, telttailualueet, laavut, polut ja monesti luontokeskuksen. Monissa retkeilyalueissa on myös vuokramökkejä ja mahdollisesti muita palveluita. Myös niin kalastus kuin metsästyskin on monesti mahdollista.

4. Erämaa-alueet

Metsähallitus ylläpitää Suomen valtion erämaa-alueita joita on tällä hetkellä 12 kappaletta. Erämaa-alueet pidetään luonnontilassa, eikä niille saa rakentaa teitä. Näillä alueilla liikkumiseen vaaditaan jo jonkin verran kokemusta retkeilystä, joten ne eivät soellu aloitteleville vaeltajille eivätkä ne sovellu varsinaisesti lyhyiden retkien tekemiseen.

5. Luonnonsuojelualueet ja kansallispuistot

Suomesta löytyy tällä hetkellä 40 kansallispuistoa, joita ylläpidetään valtion toimesta. Kansallispuistoista löydät niin merkityt reitit, tulentekopaikat kuin mahdollisuuden yöpyä merkityillä paikoilla. Monet kansallispuistot tarjoavat pitkiäkin vaellusreittejä, mutta toisin kuin erämaa-alueilla, on vaellus tehty helpoksi niin merkityillä reiteillä kuin muillakin palveluilla.

Retkeilyyn ja kaikenlaiseen ajan viettämiseen Suomen luonnossa löytyy siis kattavasti erilaisia vaihtoehtoja, joissa on otettu kaikenlaisten ihmisten tarpeet ja toiveet huomioon. Näiden joukosta löydät varmasti myös itsellesi mieluisan tavan nauttia ulkoilusta Suomessa. Ajan viettäminen luonnossa on hyväksi niin ihmisen kunnolle kuin henkiselle hyvinvoinnille, joten suosittelemme ehdottomasti kaikille löytämään omiin tarpeisiin ja toiveisiin sopivan tavan ulkoilla ja nauttia kauniista Suomen luonnosta. Löydät sivustoltamme todella kattavasti tietoa erilaisista mahdollisuuksista ulkoilla Suomen luonnossa ja kaikesta retkeilyyn ja telttailuun liittyvistä asioista, sekä paljon vinkkejä niin paikkojen kuin varusteiden osalta. Toivotamme sinut siis tervetulleeksi sivustollemme tutustumaan retkeilyn ja telttailun maailmaan.