Telttailun ABC
Retkikohteet ja leirintäalueet

Telttailun ABC

Telttailu niin luonnon keskellä kuin leirintäalueilla on hauskaa ja edullista. Suomessa on lukuisia leirintäalueita joilta löydät kattavat palvelut, mutta mikäli toivot yksinoloa ja rauhaa, voit leiriytyä myös luonnon helmaan kauaksi muista ihmisistä tai kaupungin hälinästä. Teltassa leiriytyessä pitää kuitenkin ottaa huomioon muutamia asioita, joihin keskitymme tässä artikkelissa.

Leiriytymispaikka

Ensimmäinen asia, joka tulee ottaa huomioon, on leiriytymispaikka, erityisesti tietysti silloin, kun et majoitu leirintäalueella vaan luonnossa. Jokamiehenoikeuden puitteissa on mahdollista telttailla miltei missä vain luonnossa, mutta esimerkiksi kansallispuistoissa on tietyt merkityt alueet, joilla on lupa leiriytyä. Muutoin tulee pitää mielessä, ettei pystytä telttaa niin, että siitä voi olla haittaa ympäristölle tai ihmisille ja että teltta on tarpeeksi kaukana asutuksesta.

Luonnon tuhoaminen on kielletty

Kun teltan paikka on valittu, tulee muistaa muutama tärkeä asia, joita ei ole lupa tehdä, kuten avotulta ilman todellista pakottavaa tarvetta. Lisäksi niin roskaaminen kuin luonnon tuhoaminenkin, tai eläinten häiritseminen on tietysti kiellettyä.

Kun muistaa nuo muutamat tärkeimmät säännöt, on telttailu luonnon helmassa mahtavaa ajanvietettä, jossa pääset rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta täysin siemauksin. Yksin telttailessa on mukavaa keskittyä vaikka metsän äänistä nauttimiseen tai vaikka lukemiseen ja porukalla telttaillessa voi aikaa kuluttaa esimerkiksi pelailemalla pelejä tai vaikkapa soittamalla ja laulamalla. Lisäksi onkiminen, pilkkiminen sekä marjojen, sienten tai kukkien kerääminen on sallittua ja hauskaa ajanvietettä.