Matkailuautoilu Suomessa
Retkikohteet ja leirintäalueet

Matkailuautoilu Suomessa

Matkailuauto tai -vaunu on mahtava vaihtoehto heille, jotka kaipaavat hieman enemmän mukavuuksia kuin mitä teltalla on tarjota ja matkailuautolla pääsee liikkumaan pitkiä etäisyyksiä nopeasti ja kuitenkin edullisemmin kuin auton ja hotellihuoneen yhdistelmällä. Suomessa on useita paikkoja, joista voit vuokrata matkailuauton tai -vaunun mikäli et sellaista itse omista tai halua hankkia. Vuokraaminen on myös hyvä tapa tutustua matkailuautoiluun, mikäli harkitset sellaisen ostamista.

Varmista ajokorttisi sopivuus

Ennen matkailuauton vuokrausta tai hankintaa pitää kuitenkin muistaa, että kaikkia autoja ei saa kuljettaa tavallisella henkilöauton, eli B-kortilla, joten tämä on hyvä selvittää etukäteen, ettei tule myöhemmin ongelmia tien päällä. Muutenkin huolellinen valmistautuminen on tärkeää, joten suosittelemme ottamaan ainakin perusasiat niin auton toiminnasta, kustannuksista kuin myös tien päällä olemisesta ja yöpymisestä selville ennen matkaan lähtöä.

Yöpymisvaihtoehdot

Suomessa on useita mahdollisuuksia yöpyä matkailuautolla niin ilmaiseksi kuin myös leirintäalueilla ja kummassakin vaihtoehdossa on omat hyvät puolensa. Leirintäalueella majoittuessa ovat saatavilla kaikki palvelut ja mukavuudet, joita löytyy leirintäalueesta riippuen joko paljon tai vähän. Lähes kaikilta leirintäalueilta löytyy kuitenkin vähintäänkin sähkö sekä wc ja suihkut. Näin säästät matkailuauton omia virtalähteitä ja vesivaroja.

Lisäksi leirintäalueilta löydät myös muut asuntoautoilijat ja Suomessa onkin suuri joukko karavaanareita, joiden keskuudessa vallitsee yhteisöllisyys ja hyvä henki. Tämän huomaa myös tien päällä ollessa, sillä matkailuautolla ajaessa on tapana tervehtiä aina muita vastaantulevia matkailuautoja.

Ilmaseksi on mahdollista majoittua periaatteessa missä vain, kunhan sitä ei ole erikseen kielletty tai siitä ei aiheudu muuta haitaa. Majoittuminen kuitenkin tarkoittaa eri asiaa kuin leiriytyminen, sillä majoittautumisella tarkoitetaan matkailuautossa nukkumista, kun taas leiriytyminen tarkoittaa, että otat esimerkiksi markiisin ja kalusteita tai muita tarvikkeita matkailuauton ulkopuolelle.

Leiriytyminen on siis sallittua vain ja ainoastaan leirintäalueilla tai maanomistajan luvalla muissa paikoissa. Ilmainen majoittautuminen antaa vapaammat kädet paikan valintaan ja liikkumiseen, kunhan pitää mielessä nämä tietyt säännöt. Lisäksi olisi hyvä pitää mielessä, ettei ole hyvän tavan mukaista, vaikka ei kiellettyäkään, yöpyä samassa paikassa useita öitä, riippuen tietysti paikasta.

Yleisesti ottaen kohteliaisuus ja muiden huomioon ottaminen on hyvä muistaa aina, huolimatta siitä missä matkailuautollaan yöpyy. Näin varmistat oman ja muiden viihtyvyyden ja asioiden sujuvuuden. Pääasia on, että matkailuautolla liikkuminen antaa vapauden tutkia Suomea laajasti päästä päähän.

Helppous ja vapaus kiehtovat

Matkailuautoilu on siis todella hauska tapa matkailla ja tutustua erilaisiin paikkoihin, puhumattakaan sen helppoudesta. Onhan matkailuautolla matkustattessa sinulla niin liikkumisväline kuin myös majoitus samassa paketissa. Liikkuminen paikasta toiseen on vaivatonta ja matkailuautolla liikkuessa on helppo pysähtyä ja tehdä eri pituisia retkiä niin maastoon, kuin erilaisin nätävyyksiin.

Tärkeintä on muistaa tutustua ensin ajoneuvoon ja sen toimintoihin, varsinkin jos on liikkeellä ensikertalaisena, sekä tietysti niin lakeihin kuin muihin sääntöihin, joita on tien päällä ja leiritymiseen liittyen. Kun nämä kaikki ovat selvillä, on helppo nauttia matkasta ja kauniista maisemista sen aikana. Suosittelemme etsimään netistä lisää tietoa, mikäli olet kiinnostunut matkailuauton hankkimisesta tai sellaisen vuokraamisesta. Vaihtoehtoja on tarjolla todella kattava määrä, kuten myös oleellista tietoa kaikkeen matkailuautoihin liittyvästä.