Retkeilyvarusteet
Varusteet retkeilyyn

Retkeilyvarusteet

Retkeilyyn sopivat varusteet riippuvat tietysti retken tyypistä. Jos kyseessä on tunnin kävelylenkki lähimetsässä, on varustelu erilainen kun pitkälle vaellukselle lähtiessä. Retkeilyvarusteisiin ja vaatteisiin erikoistuneita merkkejä ja kauppoja on todella suuri määrä, varsinkin netissä valikoima on erittäin kattava.

Käyttötarkoitus

Retkivarusteissa tärkeintä on niiden käyttötarkoitus ja hyvä laatu. Merkillä tai hinnalla ei ole niin väliä, kunhan tuote toimii kuten sen pitää. Varusteiden käytönnöllisyys ja tarkoituksenmukaisuus on myös tärkeää; esimerkiksi pitkille vaelluksille ei kannata ottaa mukaan tarvikkeita tai tavaroita, joille ei ole todellisuudessa käyttöä. Liikaa pakkaamalla vaikeutat vain omaa matkan tekoasi, sillä turhat tarvikkeet painavat ja vievät tilaa muilta, ehkä käytännöllisemmiltä varusteilta.

Perusvarustus

Lyhyillä tunteja kestävillä retkillä tai päiväretkillä voi riittää perusvarustus, eli sään mukainen vaatetus, juomapullo sekä mahdolliset eväät. Näitä varusteita lisätään tai poistetaan tietysti retken tarkoituksesta ja kestosta riippuen. Pitkille vaelluksille taas on järkevää miettiä varustus ajan kanssa ja harkiten. Pitkät vaellukset vaikkapa Lapissa on tarkkaan mietittävä, sillä kesken vaelluksen et pääse vaihtamaan varustusta tai vaikkapa ostamaan lisää ruokaa. Pitkän matkan ja ajan vaelluksilla on myös otettava huomioon sääolosuhteet ja varauduttava vaihtuviin sääolosuhteisiin mahdollisuuksien mukaan.

Retkeilyvarusteista tärkeimmiksi voidaan nostaa sopiva vaatetus, joka kestää niin säätä kuin käyttöä, vuodenaikaan sopiva teltta ja makuupussi, vesi ja retkiruoka. Näillä perusasioilla pääsee jo melko pitkälle. Erityisesti suojaisa ja säähän sopiva nukkumapaikka on tärkeä olla kunnossa, sekä kaikkein tärkein eli vesi matkalle. Vettä on yleensä saatavilla matkan edetessä mutta joskus matka vesilähteeltä toiselle voi olla hyvin pitkäkin, joten nämä asiat pitää ehdottomasti selvittää ennen matkaan lähtöä. Myös veden puhdistus on usein tarpeellista tai jopa pakollista, joten siihenkin on hyvä olla olemassa jokin ratkaisu.

Netistä löytyy paljon lähteitä ja valmiita varustelistoja, joita selailemalla voit luoda omiin tarpeisiisi sopivan varustelistan. Monet kokeneet vaeltajat ovat luoneet hyviä listoja, joiden pohjalle on helppo perustaa oma lista.