Retkiruoka
Varusteet retkeilyyn

Retkiruoka

Retken suunnittelussa yksi parhaita osa-alueita on retkiruoan suunnittelu. Tarvittavat ruoat riippuvat tietysti retken tai vaelluksen kestosta, vuodenajasta, henkilömäärästä ja siitä, kuinka fyysisesti raskas matka on tiedossa. Tärkeä retkiruokaan liittyvä asia on myös roskan määrä, sillä tietysti kaikki roskat on kerättävä pois luonnosta mukaansa, joten on hyvä miettiä, kuinka paljon roskaa on valmis kantamaan mukanaan.

Huomioi fyysinen rasitus

Päivän kestäville retkille on helppo ottaa mukaan lähes mitä vain evästä, sillä sitä ei tarvita paljon ja säilyvyyteen ei tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota. Lähinnä päiväretkien ruokien suunnittelussa otetaan huomioon reissun fyysinen rasitus, eli tarvitaanko esimerkiksi paljon energiaa sisältäviä eväitä ja välipaloja, sekä se, onko matkan varrella mahdollisuus valmistaa ruokaa vaikkapa avotulella.

Määrä ja laatu

Pitkille, useita päiviä tai jopa viikkoja kestäville, retkille ja vaelluksille on suunniteltava tarkkaan niin ruoan määrä kuin laatu. Tarjolla on tänä päivänä paljon erilaisia kuivattuja valmisruokia, jotka ovat varmasti helpoin ja järkevin vaihtoehto vaelluksille. Monet kuivattavat myös itse ruokaa vaelluksille.

Tärkeintä on ottaa huomioon se, kuinka paljon ruokaa ja välipaloja tarvitset mukaan ja tehdä sen mukaan lista. Netistä löytyy runsaasti ohjeita ja listoja, joita apuna käyttäen voi tehdä oman suunnitelman. Pääasia on, että ruoka riittää ja se on maukasta ja ravitsevaa niin, että jaksat matkalla.