Aktiviteetit
Retkeily Suomessa

Aktiviteetit

Suomen luonnossa liikkumiseen löytyy kattava valikoima tapoja, joista valita itselle mieluinen. Erilaisia aktiviteetteja löytyy jokaisen tarpeisiin ja toiveisiin perustuen ja olemme tässä artikkelissa luetelleet muutamia suosituimpia aktiviteetteja.

Kävely ja vaellus

Yksi perinteisimmistä ja varmasti suosituin aktiviteetti Suomen luonnossa liikkumiseen on kävely ja vaeltaminen. Kävelyyn et tarvitse mitään muita varusteita tai järjestelyitä, kuin itsesi sekä ulkoiluvaatteet ja kengät. Vaeltamiseen taas tarvitaan hieman enemmän varusteita vaelluksen kestosta ja paikasta riippuen.

Hiihto

Talvisin suosittu aktiviteetti on tietysti hiihtäminen ja hiihtoa on mahdollista harrastaa Metsähallituksen ylläpitämillä laduilla ympäri Suomen. Yleensä myös läheltä löytyy jonkinlainen kunnan ylläpitämä hiihtolatu. Hiihtämiseen et tarvitse ylläpidettyä latua ja moni harrastaakin lajia omia reittejään kulkien.

Pyöräily

Retki- ja maastopyöräily ovat hyviä tapoja tutustua Suomen luontoon ja maisemiin. Maastopyöräily on retkipyöräilya vaativampaa ja siitä tulisikin olla jonkin verran kokemusta ennen maastoon menoa. Retkipyöräily on taas kaikille sopiva laji, jota voi hyvin harrastaa koko perheen voimin. Tarvitset vain pyörän sekä kypärän. Suomesta löytyy paljon pyörällä kuljettavia rauhallisia pikkuteitä. Lisävinkkejä pyöräilystä innostuvalle tarjoaa esimerkiksi Fillari-lehden foorumi, jossa jaetaan paljon tietoa ja reittiehdotuksia ympäri Suomen.

Ratsastus

Ratsastaminen on yleinen ja suosittu harrastus ja se tarjoaa hyvät edellytykset tutustua Suomen luontoon. Hevosella liikkuminen on ihmiselle vaivatonta ja hauskaa. Ratsastus maastossa vaatii hieman kokemusta, jota pääset kerryttämään tallien tarjoamien ryhmäratsastustuntien muodossa. Myös hevosen kanssa tehdyt vaellukset ovat mahdollisia yöpymisineen, mutta se vaatii jo hieman enemmän kokemusta.

Muita vinkkejä

Näiden eri vaihtoehtojen lisäksi on lukuisia muita tapoja liikkua luonnossa, ja esimerkiksi kalastukseen ja metsästykseen, sekä vesistöissä liikkumiseen eri tavoin olemme perehtyneet tarkemmin muissa artikkeleissamme. Mikäli et ole vielä löytänyt omaa erityistä aktiviteettia, suosittelemme tekemään vaikka pieniä kävelyretkiä lähialueen maastoon. Myös piknik luonnon helmassa tai sienestys ja marjastus ovat hyviä tapoja aloittaa liikkuminen luonnossa.