Mitä mukaan leirintäalueelle?
Suomalaiset ovat ahkeria liikkumaan ulkona, ja leirintäalueet täyttyvät kesäisin sekä uusista kasvoista että vähän kokeneemmista retkeilijöistä.
Tee myyräntyö etukäteen
Leirintäalueissa on eroja ja hintoihin voi vaikuttaa oleellisesti se, millaisia palveluita siellä on saatavilla. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen väline kuin pyyhe saattaa puuttua joistain paikoista. Sama koskee petivaatteita. Kannattaa myös ottaa selvää, millaiset pesu- ja wc-tilat alueella on ja pitääkö esimerkiksi sähköstä maksaa erikseen. Toinen iso kysymysmerkki on ruuanlaittotilat. Kesäisin moni valmistaa kaiken ruokansa grillissä, joten kannattaa selvittää, millainen grilli paikan päällä on.
Kannattaa aloittaa tekemällä lista niistä palveluista ja varusteista, jotka haluat kuuluvan hintaan. Tämän avulla voit rajata itsellesi sopivat vaihtoehdot ja miettiä, mikä sopii sinulle. Kun sopivat vaihtoehdot on löydetty, kannattaa alkaa vertailemaan hintoja ja sijaintia.
Mikäli sinulla on kysymyksiä koskien leirintäalueen tarjontaa, kannattaa lähettää vaikkapa sähköpostia – kysyminen ei maksa mitään ja saat takuulla varmuuden siitä, mitä sinun ei ainakaan tarvitse kantaa turhaan mukanasi leirintäalueelle. Tarvittaessa kannattaa kysellä myös vaikkapa lisäkuvia, jos koet tarvitsevasi lisätietoa.
Miten ja mihin tavarat kannattaa pakata?
Kuten jo aiemmin sanottu, on tärkeää selvittää, mitä kaikkea leirintäalueelta on saatavilla niin sanotusti leiripaikan hintaan. Hyvä pohjatyö takaa sen, että voit matkustella kevyemmin.
Tärkein ostos retkeilyä ajatellen on matkalaukku, jolla saat tavarasi kuljetettua leirintäalueelle. Matkalaukku kannattaa miettiä kaiken muunkin tavoin etukäteen sen perusteella, ollaanko yöpymässä teltassa vai mökissä. Teltassa tilaa on vähän, joten mahdollisimman solakka matkalaukku toimii parhaiten. Hyvässä tapauksessa siitä saa vaikkapa väliseinän telttaan, jos toinen telttailijoista haluaa vaikkapa lukea tai selata kännykkää vähän pidempään. Mökissä tai vähän tilavammassa laavussa tilaa onkin jo vähän isommalle matkalaukulle. Sellainen mahtuu parhaimmillaan vaikkapa sängyn alle.
Vaatteet vievät melko paljon tilaa laukussa, vaikka niitä kuitenkin tarvitaan. Vaatteiden pakkaaminen kannattaa toteuttaa armeijasta tutuilla kikoilla, jossa paidat, housut ja sukat kääritään rullalle. Nämä rullat pysyvät kasassa, kun vaikkapa hiha käännetään ympäri lopuksi siten, että se sinetöi kääreen. Nämä rullalle käärityt vaatteet vievät paljon vähemmän tilaa matkalaukussa ja mukaan mahtuu muuta tarpeellista.
Hygieeniapussiin kannattaa pakata mukaan hammasharja sekä -tahnaa, tarvittavat lääkkeet ja peseytymistarvikkeet. Saippua kannattaa ottaa mukaan palamuodossa, sillä se vie vähemmän tilaa ja itse asiassa palasaippuasta saa enemmän pesutehoa irti verrattuna nestemäiseen saippuaan. Ja koska käsien pesuun tarvittavaa vettä ja saippuaa ei ole aina saatavilla, kannattaa mukaan ottaa myös pieni pullo käsidesiä.
Muuta huomioitavaa
Mikäli sinulla on sellaisia vaatteita, jotka ovat ihan käytettävissä, mutta jotka olet jo pidemmän aikaa halunnut heittää pois, kannattaa ne pakata mukaan. Kun on aika siivota ja lähteä pois, voi vaatteet ”unohtaa” jonnekin tai heittää roskiin. Menetys ei ole suuri.
Ota mukaan muutama muovipussi, sillä ne pitävät vettä ja hajuja. Mikäli vaatteet likaantuvat, ne pitää saada erilleen puhtaista vaatteista ja leirintäalueilla tämä paikka on usein sama matkalaukku kuin missä puhtaat vaatteetkin ovat.
Leirintäalueelta palattuasi matkalaukku kannattaa tyhjentää saman tien ja sen jälkeen puhdistaa kevyesti ja tuulettaa. Näin laukku pysyy kunnossa ja siitä saa paljon enemmän iloa irti.