Leiriytyminen Suomessa
Uncategorised

Leiriytyminen Suomessa

Suomi on leiriytyjän unelmamaa, koska jokamiehenoikeudet takaavat sen, että yöpyä voi melkein missä vaan. Leiriytyminen on halpa tapa nauttia ulkona olosta ja luonnosta, ja makuupaikan alkeellinen luonne takaa sen, että sisälle telttaan tai asuntoautoon ei tule juututtua vahingossa. Mutta ei leiriytymisen kuitenkaan tarvitse merkitä unettomia öitä, palelemista, ja maassa istumista hyttysten syömänä. Kun leirielämään valmistautuu hyvin, se voi olla helppoa ja mukavaa.

Jos siis kaipaat vaihtelua kaupunkielämään tai mökillä lomien viettämiseen, kannattaa harkita leiriytymistä. Nykyihminen harvoin viettää kunnolla aikaa luonnossa, mutta kun sitä on kerran kokeillut, siihen saattaa jäädä koukkuun. Leiriytyminen on myös erittäin edullista hotellissa asumiseen tai ulkomaan matkoihin verrattuna. Joten jos vaikka lapset mankuvat uusien ralph lauren -vaatteiden ostamista kouluvuoden alkaessa, siihen voi säästää rahat viettämällä loman leiriytymisen merkeissä.

Miten sitten valmistautua leirielämään? Ensimmäiseksi on päätettävä missä yöpyä: teltassa, matkailuvaunussa, vai matkailuautossa. Teltta on luonnollisesti edullisin ja helpoin siinä mielessä että teltan voi todellakin pystyttää lähes minne vaan. Nykyisin on saatavilla telttoja joka lähtöön, joten jos aiot ostaa uuden teltan, mieti etukäteen, kuinka sitä aiot käyttää. Jos aikomus on vaeltaa tai pyöräillä pitkiä matkoja teltta mukana, on tärkeää, että se on kevyt. Kevyet teltat ovat yleensä pienempiä, eikä todellisessa vaellusteltassa mahdu kuin nukkumaan. Jos taas telttaa kuljetetaan vain pieniä etäisyyksiä, voi hankkia isomman teltan, jossa on tilaa istua ja viettää aikaa, jos ilmat ovat huonot. Teltoissa on myös eroa, mitä tulee niiden pystyttämiseen. Jos matkasuunnitelmaan kuuluu vaihtaa leiriä usein, kannattaa hankkia teltta, joka on helppo pystyttää.

Telttailun paras puoli on se, että leiriytymispaikan voi valita hyvin vapaasti. Mutta toisaalta Suomen vaihteleva ilmasto luo omat riskinsä telttailijalle. On ehdottoman tärkeää, että telttaa ei pystytetä maaston matalimpaan kohtaan, koska sateella kaikki vesi valuu sinne, synnyttäen lätäköitä. Teltan pohjan ja päällismuovin on oltava vedenkestäviä, jotta telttaan ei pääse vesi sateella. Ja koska telttailija ei pääse pakoon sadetta, kannattaa hankkia myös terassikatos, jonka voi kiinnittää telttaan. Sen alla voi sitten nököttää sateelta suojassa, yhä luonnosta ja ulkoilmasta nauttien. Matkatuolit ovat myös fiksu ostos, koska maassa istuminen tuntuu kankussa aika nopeasti.

Matkailuauton tai -vaununkin kanssa voi yöpyä missä vaan, mutta niitä ei luonnollisesti pysty parkkeeraamaan keskelle metsää. Mutta Suomessa riittää luontoa ja aukioita joihin mahtuu parkkeeraamaan, joten jos ei halua olla keskellä leirintäalueen elämää, kannattaa etsiä etukäteen paikka, jonne sitten ajaa matkailuauton tai -vaunun, kun loman aika koittaa. Jos tietää kenelle maa kuuluu, ja haluaa viettää useampia öitä, on aina parempi kysyä omistajan lupaa, jotta kukaan ei tule hätistelemään pois.

Kuinka sitten viettää täydellinen päivä leiriytymisen merkeissä? Kuvittele herääväsi aamulla lintujen lauluun. Kun aamukahvi porisee trangialla, voit pulahtaa viereiseen järveen pesulle. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun järviveden virkistämänä nauttii kahvia keskellä koskematonta luontoa, ympärillä vain hiljaisuus, puiden kahina ja lintujen äänet. Jos metsäpalovaroitusta ei ole, myöhemmin voi sytyttää nuotion, jonka ääressä voi nauttia pimenevästä illasta ja grillata makkaraa. Mikään ei takaa parempia yöunia kuin koko päivä luonnossa!