Mökkimajoitus
Retkikohteet ja leirintäalueet

Mökkimajoitus

Suomi on niin tuhansien järvien kuin myös useiden tuhansien mökkien maa. Moni omistaa oman kesämökin ja lisäksi mökkejä on vuokrattavissa ympäri Suomen. Mökkejä löytyy lukematon määrä erilaisilla varusteluilla, kaipasit sitten esimerkiksi pelkistettyä mökkiä ulkohuoneella tai luksusmajoitusta kaikilla herkuilla. Huolimatta siitä missä päin Suomea matkustat, löytyy lähistöltä varmasti mökkejä vuokrattavaksi.

Mistä löytää vuokramökin?

Mökin vuokraaminen on yksinkertaista ja netistä löytyy useita eri sivustoja, jotka ovat erikoistuneet mökkien vuokraukseen, lisäksi lähes kaikki muitakin majoitusvaihtoehtoja tarjoavat sivustot pitävät mökkejä valikoimassaan. Mökki kannattaa vuokrata luotettavalta sivustolta ongelmien välttämiseksi, mutta mikäli vuokraat jonkin yksityisen ilmoituksen kautta, kannattaa mökkiin ja vuokrauksen ehtoihin tutustua tarkasti etukäteen.

Varustelutaso ja sijanti

Mökissä majoittuminen on helppoa ja yksinkertaista. Telttailuun ja matkailuautoon verrattuna mökissä on lähes poikkeuksetta parempi varustelu, joten se vähentää mukaan otettavien tarvikkeiden määrää ja näin ollen on siis helpompaa. Mökissä majoittuminen tosin tarkoittaa sitä, ettei ympäristöä ole ehkä mahdollista tutkia niin laajasti kuin muita majoitusvaihtoehtoja käytettäessä. Lisäksi mökkimajoitus on kalliimpaa kuin vaikkapa telttailu.

Mökkejä on usein vuokrattavissa myös erilaisten kansallisupuistojen ja muiden luontokohteiden läheisyydestä, jolloin voit majoittua mökissä ja tehdä päiväretkiä lähimaastoon ja tutkia näin ympäristöä. Alla olemme luetelleet muutamia erilaisia kansallispuistoja jotka tarjoavat myös mökkimajoitusta.

  • Repovesi

Repoveden kansallispuisto tarjoaa useita erilaisia mökkejä puiston sisällä ja sen lähistöllä. Repovesi on upea kansallispuisto Kymenlaaksossa, jossa riittää tutkittavaa useaksi päiväksi. Puistossa on tarjolla erilaisia aktiviteetteja, kuten melontaa, kalliokiipeilyä ja patikointia. Olhavanvuorella on lisäksi vuonna 2000 löydetty kivikautinen kalliomaalaus, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Mökkimajoitusta on saatavilla ympäri vuoden ja mökin turvasta onkin mukava lähteä tutkimaan aluetta päivisin.

  • Koli

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli on kansallispuisto, joka tarjoaa avarat maisemat ja upeita retkikohteita. Kolilta löytyy useampi vuokramökki puiston sisältä, jotka ovat vuokrattavissa netistä. Lisäksi lähialueella on laaja tarjonta mökkimajoitusta. Mökkejä vuokrataan niin kesällä kuin talvellakin ja ne tarjoavat hyvän tukikohdan alueelle tutustumiseen. Koli on suuri alue, josta riittää tutkittavaa useaksi päiväksi ja siellä on mahdollista harrastaa niin patikointia, ratsastusta kuin myös laskettelua talvisin. Tekemistä siis riittää.

  • Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoaa upeat Lapin maisemat ja puiston sisältä löytyy kaksi vuokrattavaa ja useita ilmaisia tupia ja mökkejä. Useat näistä mökeistä ovat todella vanhoja ja hyvin yksinkertaisia varustukseltaan, joten luksusmajoitusta ei täällä ole saatavilla. Tämä tosin tekee näissä mökeissä yöpymisestä erityisen kokemuksen, sillä pääset kokemaan todella menneen maailman tunnelmaa. Kaksi vuokrattavaa mökkiä ovat varattavissa netistä ja muissa saa yöpyä vapaasti, muistaen kuitenkin myös muut kanssakulkijat. Urho Kekkosen kansallispuiston parasta antia ovat maisemat, joten patikointi ja pitkät vaellukset ovat suosittuja aktiviteetteja, mutta puistossa voi myös hiihtää, pyöräillä ja ratsastaa tietyillä reiteillä.