Teltta ja makuupussi
Varusteet retkeilyyn

Teltta ja makuupussi

Teltan ja makuupusiin valinta ovat oleellisia osia varusteita mietittäessä, kun on tarkoitus yöpyä retkellä tai vaeltaessa. Suomen luonto on kaunis ja siellä on ilo kulkea, mutta säämme on joskus myös arvaamaton ja lämpötilavaihtelut voivat olla rajujakin. Tämän vuoksi niin suojan eli teltan kuin makuupussin valinta ovat todella tärkeitä. Ensimmäinen asia, joka on otettava huomioon, on tietysti vuodenaika, jolloin aikoo teltassa yöpyä, eli onko tiedossa minkälainen lämpötila, tai onko mahdollisesti mahdollisuus sateelle tai helteelle.

Teltan valinta

Telttoja on tarjolla lukuisia erilaisia. Sopivaa telttaa valitessa tulee ottaa seuraavat asiat huomioon:

  • Säänkestävyys

– Tarvitseeko teltan kestää vettä, tuulta tai muita erikoisia sääolosuhteita?

  • Koko ja paino

– Monta ihmistä teltassa majoittuu ja onko painolla väliä? Esimerkiksi pitkille vaelluksille on mukavampi ottaa kevyempi teltta kannettavaksi.

  • Vuodenaika

– Teltoissa, jotka ovat kesäkäyttöön, on suuria eroja telttoihin, jotka ovat talvikäyttöön.

Makuupussin valinta

Makuupussin valinnassa ovat tärkeimpiä koko ja lämmöneristys. Makuupussin tulee ehdottomasti olla hyvän kokoinen käyttäjälleen ja sopiva vallitseviin sääolosuhteisiin. Makuupusseja on saatavilla synteettisinä sekä untuvalla. Untuvapeitot ovat yleensä lämpimämpiä mutta kestävät huonosti kosteutta ja synteettiset makuupussit taas kestävät kosteutta paremmin mutta ovat hieman huonompia lämmöneristykseltään. Makuupusseista voisi sanoa sen verran, että yleensä kesäkäyttöön sopiva makuupussi ei sovellu talvikäyttöön ja toisin päin. Suosittelemme tutustumaan netissä erilaisiin makuupusseihin ja niiden ominaisuuksiin.