Rinkat ja retkireput
Varusteet retkeilyyn

Rinkat ja retkireput

Rinkan tai repun valinta on yksi suurimpia päätöksiä, joita tehdä, kun suunnittelee retkeä tai vaellusta. Rinkan pitää olla sopiva ja mukava, sillä sitä joutuu kantamaan selässään mahdollisesti useita päiviä, viikkoja ja ainakin tunteja kerrallaan. Huonolla rinkalla vaeltaminen voi loppua hyvinkin lyhyeen.

Valinnan vaikeus iskee

Rinkkoja ja reppuja on tarjolla joka lähtöön ja valinta voi olla yllättävän vaikea. Tärkeintä repun valinnassa on se mihin sitä on tarkoitus käyttää; tarvitaanko siis päiväretkille sopivaa reppua vai pidemmälle vaellukselle tarkoitettua rinkkaa.

Kokoluokat

Reput ja rinkat lajitellaan tilavuuden mukaan erilaisiin kokoluokkiin:

15 – 20 litran reppu sopii perusrepuksi.

20 – 40 litran reppu sopii päiväretkille ja lyhyille reissuille.

40 – 65 litran rinkka sopii lyhyille vaelluksille ja matkusteluun.

70 – 100 litran rinkka soveltuu pitkille vaelluksille.

Rakenteet ja lisävarusteet

Rinkoissa ja repuissa on myös erilaisia rakenteita, joista valita, kuten esimerkiksi anatomic-rinkka, putkirinkka ja istuinreppu. Rakenteen valinta on myös kiinni käyttätarkoituksesta ja eri rakenteiden valinnassa voi käyttää apuna joko alan ammattilaista tai etsiä netistä lisää tietoa.

Rinkkoihin ja reppuihin on saatavana myös useita eri lisävarusteita, kuten juomajärjestelmiä, sadesuojia ynnä muita lisäosia. Näitä voi lisätä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan niin halutessaan. Rinkan ja repun valinta on yksi tärkeimmistä asioista retken tai vaelluksen valmistelussa, joten siihen kannattaa käyttää aikaa ja tutkia huolellisesti erilaisia vaihtoehtoja.