Suomen kansallispuistot tarjoavat mahdollisuuksia erilaisiin retkiin
Uncategorised

Suomen kansallispuistot tarjoavat mahdollisuuksia erilaisiin retkiin

Suomessa on jopa 40 kansallispuistoa, jotka tarjoavat vaihtelevia mahdollisuuksia retkeilyyn ja leiriytymiseen. Muita retkeilyyn sopivia luontokohteita on tämän lisäksi vielä runsaasti lisää. Useimmissa puistoissa on mahdollista vierailla halutessaan lyhyemmällä päiväretkellä, tai viettää useampia öitä. Monen kansallispuiston läheisyydessä on myös mahdollista majoittua sisätiloissa, tai jopa hankkia oma mökki, jossa voi viettää aikaa. Tarvittavat välineet mökin kunnostukseen ja retkeilyyn löydät osoitteesta https://www.kellfri.fi/, josta saat myös apua pihatöihin.

Retkikohde tilanteen mukaan

Kun kansallispuistoon lähtee retkeilemään, kannattaa retkikohde valita aina sen mukaan, mitkä omat resurssit matkalle lähtiessä ovat. Haluatko esimerkiksi leiriytyä leirintäalueelle, sisämajoituksessa tai kenties lähteä erämaahan. Kannattaa huomioida myös muun matkaseurueen toiveet ja resurssit. Yhteinen retki ei välttämättä ole erityisen onnistunut, jos yksi haluaa yöpyä teltassa ja toinen mökkimajoituksessa.

Eri kansallispuistoja ja retkeilyalueita kannattaa myös vertailla sen mukaan, kuinka paljon aikaa on käytössä, ja minkälaista aktiviteettia aikoo vaelluksella harrastaa. Reittejä kannattaa ainakin jonkin verran suunnitella etukäteen, jotta mukaan ei tartu liikaa ylimääräistä kannettavaa.

Kalastukseen ja melomiseen sopivia alueita

Suvasveden alue Pohjois-Savossa kuuluu rantojen suojeluohjelmaan, ja siellä vierailevan on mahdollista nauttia niin suomalaisesta järvimaisemasta, kuin kirkkaista vesistä ja hiljaisuudestakin. Ostetulla kalastusluvalla saa myös kalastaa, ja puisto sopii hyvin esimerkiksi melontaretkille ja vaellukselle. Suvasvesi on hyvin monipuolinen kohde.

Käsivarren erämaa-alueella on myös mahdollista kalastaa, mutta aluetta suositellaan hieman kokeneemmille vaeltajille ja kalastajille. Maisemat ovat äärettömän hienot, ja perho- ja viehekalastajille on tarjolla saalista melko runsaasti. Talvella myös pilkkiminen on mahdollista. Kesällä kannattaa tehdä päiväretki Saanatunturin huipulle unohtumattomiin maisemiin.

Suomen alueet tarjoavat elämyksiä historiasta nauttiville

Suomen retkeilyalueilta löytyy myös historiallisia sekä Unescon maailmanperintökohteita, jotka on julistettu kulttuurisesti tai maisemallisesti arvokkaiksi ja ainutlaatuisiksi ympäristöiksi. Jos asuu pääkaupunkiseudulla, ei tarvitse lähteä kauas, sillä esimerkiksi Uudeltamaalta löytyy Iso Linnamäen puisto Porvoosta. On hyvä muistaa, että seutu on muinaislinnan jäännöstä, joten alueella kaikenlainen kaivaminen tai ympäristön muokkaaminen on kielletty. Puisto sopii historiasta kiinnostuneille ja sinne on vapaa pääsy.

Muoniosta löytyvät Pakasaivo ja Kirkkopahdan seitakivi sijaitsevat aivan Pallas-Yllätunturin vieressä. Pakasaivo on saamelaisten vanha palvontapaikka. Vanha rotkojärvi on syntynyt jääkauden aikana, ja se on maisemallisesti todella poikkeuksellinen – jopa mystinen paikka – ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Järvessä on mahdollista myös sukeltaa halutessaan. Kohde on julistettu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Kansallispuistoissa on myös esteettömiä kohteita

Liikuntarajoitteisuus ei aina ole este luonnosta nauttimiselle. Toki osa erämaa-alueista saattaa olla hyvin haastavia ympäristöjä, eikä niitä suositella liikuntarajoitteisille. Mutta monissa kansallispuistoissa on myös kohteita, joissa on mahdollista liikkua esimerkiksi pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Urho Kekkosen kansallispuistossa on sorastettu luontopolku, joka on mahdollista kiertää myös pyörätuolilla. Esteettömiä luontokohteita löytyy ympäri Suomen, lukuunottamatta erämaa-alueita.

Lintubongareille Suomen kansallispuistot tarjoavat runsaasti vaihtelua

Lintubongaajia hemmotellaan kansallispuistoissa, ja muun muassa Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä on hyvin erilainen lintulajisto. Pohjois-Suomessa on mahdollista bongata muun muassa kiirunoita, pulmusia ja kurmitsoja. Onnekas saattaa nähdä jopa tunturipöllönkin. Useissa kansallispuistoissa – kuten esimerkiksi Nuuksiossa – on myös lintutorni, jonne on mahdollista kiivetä sekä tarkkailemaan lintuja, että ihailemaan maisemia.