Veneily Suomessa
Retkikohteet ja leirintäalueet

Veneily Suomessa

Suomessa on mahdollista veneillä ja purjehtia kaikkina muina vuodenaikoina kuin talvella, ja se onkin todella suosittu aktiviteetti, löytyyhän Suomesta reilusti suuria järviä sekä tietysti Itämeri.

Veneilyyn ja erityisesti purjehdukseen tarvitaan hieman kokemusta sekä tarvittava välineistö, eli vene. Näin ollen se ei ole ehkä aivan jokaiselle tarkoitettu laji. Veneily on kuitenkin kaikkien opittavissa, joten mikäli se lajina kiinnostaa, on hyvä aloittaa pienellä veneellä ja suojaisasta paikasta ja kartuttaa kokemusta pikkuhiljaa. Veneily, kuten matkailuautoilukin, on todella yhteisöllistä toimintaa ja monet veneilijät tuntevatkin toisensa sitä kautta eri satamissa kohdaten.

Veneilytapahtumat

Suomessa järjestetään paljon veneisiin liittyviä tapahtumia, kuten esimerkiksi Kotkan meripäivät ja Hangon regatta, ja näissä tapahtumissa onkin mukava käydä tapaamassa samanhenkisiä ihmisiä. Tapahtumissa on paljon erilaista ohjelmaa ja tietysti veneitä, sekä niiden omistajia. Mikäli mielit osallistua johonkin tapahtumaan veneellä, on sataman avoimista paikoista hyvä ottaa selvää reilusti etukäteen ennen niiden täyttymistä.

Satamat

Suomi on täynnä satamia, joissa yöpyä veneellä, mutta omaa rauhaa kaivatessaan on mahdollista ankkuroitua myös esimerkiksi saarien edustalle. Siitä onkin hyvä lähteä tutkimaan ympäristöään, mikäli niin haluaa. Satamissa on hyvänä puolena se, että palvelut ovat lähellä ja monet satamat tarjoavatkin kattavasti erilaisia palveluita veneilijöille. Niin satamiin kuin muihinkin yöpymispaikkoihin on hyvä tutstua etukäteen ennen matkan aloittamista oman reitin mukaan.

Satamia on neljää erilaista tyyppiä :

  • Kotisatama

– Tarkoitettu veneiden pitäaikaiseen säilytykseen. Kotisatamat eivät yleensä tarjoa kovin kattavasti tai lainkaan palveluita vieraileville veneilijöille.

  • Käyntisatama

– Lyhytaikaisiin vierailuihin tarkoitettu satama. Käyntisatamat tarjoavat erilaisia palveluita vierailijoille.

  • Vieras-satama

– Pitkä ja lyhytaikaisiin vierailuihin tarkoitettu satama. Vieras-satamassa on saatavilla kaikki veneilijöiden palvelut.

  • Turvasatama

– Vain hätatapauksissa käytössä oleva satama. Näihin satamiin mennään vain hätätapauksessa ja muuten ne eivät ole käytössä lainkaan. Yleensä tarjolla on vain ensiapua ja muuta avustusta, ei niinkään mitään palveluita.

Veneily on mahtava harrastus

Veneily ja purjehdus ovat mahtavia tapoja matkustaa Suomessa ja saatkin tällä tavalla matkustaessa hieman erilaisen perspektiivin kuin autolla tai muulla ajoneuvolla liikkuessa. Veneily sekä purjehdus vaativat tietysti hieman enemmän panostusta ja lajin harjoittelua, mutta lopputulos on kuitenkin sen arvoinen. Maisemat ovat vertaansa vailla veneillessä ja satamista on helppo tutustua kaupunkeihin ja erilaisiin luontokohteisiin. Veneilyssä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen ja on hyvä olla myös selvillä esimerkiksi sääolosuhteista veneillessä.

Veneitä löytyy esimerkiksi netin kautta myös vuokrattavaksi. Tarjolla on niin moottori- kuin purjehdusveneitä. Näin ollen veneily ei ole ole ainoastaan mahdollista oman veneen omistajille. Suosittelemme, että kannattaakin kokeilla aluksi veneen vuokrausta ennen kun ostat oman veneen.