Suomi on retkeilijän paratiisi
Uncategorised

Suomi on retkeilijän paratiisi

Suomalaiset ovat luontoa rakastavaa kansaa

Suomalaiset ovat tunnetusti Euroopan vanhimpia kansoja. Myös harvinainen ja kaunis kielemme on maailman vanhimpia, ja eroaa täysin esimerkiksi Indoeurooppaalaisista kielistä, joita puhutaan laajasti Euroopan ja Aasian alueilla. Tästä johtuen myös suomalaisten katsottaisiin kuuluvan alkuperäiskansojen joukkoon, ellei kansamme määrä olisi tarpeeksi iso verrattuna moniin muihin suomalais-ugrilaisiin alkuperäiskansoihin, kuten saamelaisiin tai liivin karjalaisiin. Yhteistä suomalaisilla on alkuperäiskansojen kanssa kuitenkin syvä rakkaus luontoon.

Historiallisesti suomalaiset ovat aina eläneet luonnosta ja harmoniassa luonnon kanssa, joskin tämä on sotien jälkeen muuttunut. Toisaalta vaikka osa päättäjistä näkee luonnon ainoastaan hyödykkeenä, on luonto edelleen erityisen tärkeä tavallisille suomalaisille. Mielenkiintoista on, että kyseinen tutkimustulos pitää paikkansa riippumatta sosiaalisesta luokasta. Merkille pantavaa on, että erityiset nuoret naiset ovat löytäneet luonnon ja esimerkiksi kansallispuitoissa kävijämäärä on yhä enemmän naisvoittoista.

Suomessa on satumainen luonto

Suomen luonto on tunnetusti ainutlaatuinen. Varsinkaan suomalaisen mielestä missään muualla maailmassa luonto ei ole yhtä kaunis ja puhdas kuin Suomessa. Maamme on kuuluisa järvistä, metsistä, saaristosta, erämaista, soista, kallioista ja kukkuloista. Luontomme on myös yllättävän monimuotoinen.

Pohjanmaan lakeudet eroavat tyystin Karjalan mäkisestä maastosta. Suomella on myös pitkä rannikko, joka on yllättävän monipuolinen. Merenkurkun saaristo on karu ja kaunis, kun taas Turun saaristo on täynnä pienen pieniä saaria ja luotoja, mikä tekee alueesta yhden hienoimmista veneilypaikoista koko maailmassa. Suomen luonnon kruununjalokivi on kuitenkin Lappi, jossa on tunnetusti satumainen luonto. Lappi on viime vuosina ollut myös valtavassa kansainvälisessä nosteessa. Lappiin rakennetaan jatkuvasti myös valtavia erityisiä majoituskapasiteettia ja alueen talous on ollut myös nousussa. Tästä talouskasvusta voi tavallinenkin sijoittaja hyötyä esimerkiksi sijoittamalla joukkorahoituskohteisiin Tessin.fi tapaisten sivustojen avulla.

Monet kansainväliset elokuva- ja urheilutähdet vierailevat säännöllisesti ihailemassa Lapin kaunista luontoa. Lapin luonnosta tekee erityisen juuri se, että se on harvaan asuttu. Iso osa Lapin läänistä on pyhitetty luonnonsuojelulle, jonka lisäksi Lapin luonto tarjoaa jokaisena vuoden aikana jotakin. Talvella Lapissa ihastuttavat kinokset ja revontulet, kun taas kesällä yöttömät yöt. Syksyllä Lapissa voi nauttia ruskasta, ja keväällä luonnon kukkaan puhkeamisesta.

Parhaiten luonnosta nauttii retkeillen

Parhaiten luonnosta nauttii retkeillen mikä tutkitusti parantaa elämänlaatua, sillä puhdas luonto on varsinainen elämän eliksiiri. Erityisen suosittuja ovat kansallispuistot, joiden kävijämäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Tämä on johtanut samalla siihen, että monia retkeilijöitä ärsyttää väen paljous. On tietenkin totta, että erityisesti kesällä monet kansallispuistot ovat tupaten täynnä varsinkin Etelä-Suomessa, mutta täytyy muistaa, että käytännössä jokaisesta maakunnasta löytyy vähintään yksi kansallispuisto. Monet pienemmät kansallispuistot ovat kesäisinkin hyvin tyhjiä, mikä mahdollistaa täydellisen rauhoittumisen. Toisaalta monet retkeilijät nauttivat siitä, että pääsevät luontopoluilla kosketuksiin myös muiden matkailijoiden kanssa.

Kokeneet retkeilijät tietävät, että Suomesssa on voimassa jokamiehenoikeudet, mikä mahdollistaa retkeilyn myös yksityisillä mailla. Tätä hyödynnetään erityisesti metsästyksessä, marjastuksessa ja sienestyksessä, mutta jokamiehe oikeudet kannattaa hyödyntää myös pelkässä retkeilyssä. Ne mahdollistavat sen, että luonnosta kiinnostunut voi lähteä reippailemaan vaikka Pohjois-Karjalan korpimaisemiin tai erämaahan, joissa ei varmasti tule vastaan ristin sielua.