Leiriydy Suomen suloisessa suvessa
Uncategorised

Leiriydy Suomen suloisessa suvessa

Lähde luontoon! Luontoon tutustumalla näkee ja kokee paljon iloa tuovia asioita. Telttaile, mökkeile, kalasta, seuraa lintuja tai perhosia, veneile, harrasta valokuvausta tai lähde vaeltamaan. Suomen luonto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia, asuu sitten missä päin Suomea tahansa.

Leiriytyminen on jokamiehenoikeus

Leiriytyminen kuuluu tunnettuihin jokamiehenoikeuksiin, kuten myös marjojen poiminta ja sienten kerääminen. Leiriytyminen tarkoittaa tilapäistä oleskelua leiriytyjän valitsemalla alueella esimerkiksi telttailun merkeissä.

  • Leiriytymistä koskevat säännöt

Leiriytyä voi samojen sääntöjen mukaan kaikkialla Suomessa, mutta luonnonsuojelualueilla leiriytymistä saatetaan erilaisilla säädöksillä rajoittaa tai se voidaan kieltää alueellisesti jopa kokonaan. Leiriytymiseen useimmilla luonnonsuojelualueilla voivat vaikuttaa luonnonsuojelualueen tyyppi ja alueen suojelemisen syy. Luonnonsuojelualueelle retkeilemään lähtiessä kannattaa tarkistaa etukäteen aluekohtaiset leiriytymistä koskevat ohjeet ja säännöt. Ohjeet löytyvät helposti retkeilykohteiden esittelyistä luontoon.fi -verkkosivulta.

Leiriytyminen on sallittua lähes kaikkialla Suomen luonnossa, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Leiriytyminen sallitaan sekä julkisella että yksityisellä maa-alueella silloin, kun alueella ei ole voimassa erillistä oleskelukieltoa tai leiriytymisestä ei ole haittaa alueen maankäytölle. Talojen pihapiirin ja piha-alueiden läheisyyteen ei saa koskaan leiriytyä tai pystyttää telttaa edes tilapäisen oleskelun ajaksi. Puiden kaataminen ja esimerkiksi maan kaivuu tai avotulen tekeminen ilman maanomistajan antamaa lupaa ei ole milloinkaan sallittua.

Hyttysten varalta kannattaa ottaa mukaan erilaisia hyttyskarkotteita. Käärmeitä Suomen luonnossa on paljon, mutta yleisesti vain kyykäärme on vaarallinen. Mukaan matkalle voi ottaa aina avaamattoman kyypakkauksen, joka toimii hyvänä ensiapuna paitsi käärmeen niin myös mehiläisten ja ampiaisten pistoissa. Puutiaisten, eli punkkien pistoilta voi suojautua sopivan vaatetuksen avulla ja retkelle mukaan otettavia lemmikkejä varten on olemassa apteekista saatavia punkkipantoja. Leiriytyä ei saa myöskään alueelle, joka on varattu johonkin muuhun käyttötarkoitukseen, joista esimerkkinä ovat Puolustusvoimien käytössä olevat metsät ja maa-alueet.

Leiriytyminen ja yöpyminen leirintäalueilla

Suomessa on runsaasti avoimia lomakyliä ja leirintäalueita. Suomalaisten käytössä olevat leirintäalueet löytyvät helposti verkosta muun muassa osoitteesta https://www.camping.fi/ Leirintäalueita on tarjolla etelästä pohjoiseen yhteystietoineen. Camping & Caravan in Finland –lehti ja Camping Key Europe -kortti sisältävät myös alan yrittäjiltä saadut yksityiskohtaiset leirintäalueita koskevat tiedot. Karavaanarit tietävät alueista myös paljon, sillä kyseinen harrastus on Suomessa erittäin suosittua.

Leirintäalueilla ei saa milloinkaan yöpyä ilmaiseksi. Jokainen leirintäalueesta vastaava henkilö on yleensä majoitustoiminnan harjoittaja ja hänellä on oikeus sekä valita alueelle tulevat leiriytyjät että periä maksu yöpymisestä.

Leirintäalueelle voi saapua lähes minkälaisella ajopelillä tahansa, pyöräillen, mopoillen, kävellen tai vaikkapa perinteisesti autolla matkailuvaunuineen. Mukava, huollettu ja omien toiveiden mukaan varustettu ajoneuvo sekä matkalle että ympärivuotiseen käyttöön saattaa löytyä vaikkapa innovatiivista tuotekehitystä harjoittavasta liikkeestä osoitteessa https://www.worksystem.fi/ Kaiken oleellisen ollessa kunnossa on helppo lähteä kesäiselle retkelle suomalaiseen luontoon.

Leirintäalueilla voi tehdä monenlaista mukavaa

Lomaillessa voi poimia marjoja, kerätä sieniä, kalastaa ongen avulla, hyppiä narua. tarkkailla lintuja, sauvakävellä, suunnistaa, valokuvata, maalata tauluja ja vaikkapa grillata. Ruokailua on hyvä myös miettiä jo ennen matkalle lähtöä.

Leirintäalueella saattaa olla kioski tai vaikkapa kaksi, isommilla alueilla jopa ravintola. Yleisesti retkeilijän käytössä on grillipaikkoja ja hella. Viisasta on ottaa mukaan oma retkikeitin, jos haluaa valmistaa ateriat itse ja erittäin suosittu idea on ottaa kylmälaukku mukaan loman ajaksi. Grillaaminen ei ole sallittua jokaisella leirintäalueella, joten asia kannattaa tarkistaa etukäteen.

Suomessa voi retkeillä ympäri vuoden

Lapin matkailu on Suomessa erittäin suosittua, sillä tarunomainen Lappi revontulineen ja huikeine maisemineen on aivan oma maailmansa. Lapin lumousta vastaavaa asiaa ei maailmassa juuri ole, joten ei ihme, että sekä suomalaisten että myös ulkomailta tulevien turistien matka suuntautuukin usein Lapin tuntureille. Lapissa voi viettää unohtumattoman loman, joka antaa energiaa pitkäksi aikaa.

Koskematon luonto, saamelaiset, porot, karhut, revontulet, ruska, yötön yö, koiravaljakko- ja poroajelut hiovat täydellisyyttä. Pallas, Kilpisjärvi ja Saariselkä ovat erittäin suosittuja matkailukohteita. Suomi on kokonaisuudessaan täynnä hienoja luonto- ja retkeilykohteita etelästä pohjoiseen, joten ei muuta kuin tutustumaan.